“PARAGRAF ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

Soru kökünü iyi okuyun.

Paragraf sorularını doğru çözmek için öncelikle soru kökünü iyi okuyun. Soru ne soruyor, sorudaki yargı olumsuz mu olumlu mu (çıkarılamaz-çıkarılabilir gibi), ana fikir mi, konu mu başka bir şey mi soruluyor . Öncelikle ne sorulduğu iyi anlaşılmalı.

 

Kendi bilgilerinizi unutun. Bilgi size doğru gelmese bile o parça için doğrudur.

Kendi bilgi ve yorumlarınızı parçaya katmayın. O parça ne diyorsa o soru için sadece o geçerlidir, o sorudaki bilgi sadece o parça ile sınırlıdır.

 

Önce soruyu okuyun.

Daima önce soru, sonra paragraf okunmalıdır. Bu şekilde soruda ne istendiğini bilerek parçayı okuruz ve soruyu daha çabuk çözeriz.

 

Uzun Paragraflardan Korkmayın.

Uzun paragraflar daima daha anlaşılır ve cevabı daha kolay bulabileceğiniz paragraflardır. Kısa paragraflarda az ve öz bilgi verilir, uzun paragraflarda ise olduça açıklamalı, anlaşılır bilgiler verilir. Yani parça uzunsa sevinmelisiniz. 

 

Parçayı merak ederek, ilgiyle okuyun.

“Sıkıldım, zaman kaybediyorum, parça çok uzun vb. ” düşünceleri aklınızdan uzaklaştırın. Acaba bu parçada ne anlatılıyor diye merak ederek, bir gazete ya da dergi okur gibi okuyun. Bu şekilde soruya karşı daha ilgili olursunuz ve parçayı daha iyi anlayıp soruyu daha çabuk çözersiniz. 

 

Paragraf sorularının dil bilgisi sorularından daha kolay olduğunu unutmayın. Bu soruların cevabı içindedir.

Cevabı içinde yazılı olan başka bir soru tipi yoktur, bunu unutmayın. 

 

Zaman çok önemlidir.

Zamanı çok iyi kullanın. Evde soru çözerken mutlaka zaman tutun. Parçayı ne çok hızlı ne çok yavaş, orta hızda ve anlayarak okuyun.

 

Kendine güven çok önemlidir.

Soru çözerken mutlaka “yapabilirim, çözebilirim” düşüncesiyle başlayın. Gerekirse çalışmaya başlamadan önce kendinize “yapabilirim, kendime güveniyorum” deyin.  

 

Yanlışlarınız çıkınca moralinizi bozmayın.

Yanlışlarınız çıkınca moralinizi bozmak yerine neden yanlış yaptığınızı, nereyi anlamadığınızı anlamaya çalışın. hangi soru tiplerinde daha çok hata yaptığınızı belirleyip o soru tiplerinden daha çok soru çözün.